Saturday, January 8, 2000

MEE GORENG MAMAK

Bahan-bahan:

Mee kuning 1 bungkus
Udang sederhana (buang kulit)
Bawang Putih (hiris)
Bawang Merah (hiris)
Kicap cair & pekat
Sos cili
Sos tiram
Cili Boh
Tauhu (digoreng dahulu)
Kentang (potong dadu & goreng)
Taugeh
Daun Kubis
Tomato
3 biji telur (pecah dan kacau)
Fish cake (hiris)
Cili (hiris)
Serbuk perasa Knorr/Maggi

Cara-cara:

Pertama kali, tumis bawang putih dan bawang merah dan cili boh sehingga naik minyak. Tambah sos cili dan sos tiram dan kicap pekat dan biarkan masak sekejap. Kemudian masukkan udang dan fish cake dan tauhu dan kentang dan daun kubis. Tolak bahan ke tepi dan masukkan telur yg dikacau dan gaul sehingga telur masak sedikit dan kemudian masukkan mee, gaul sebati. Kemudian masukkan tomato dan taugeh dan cili. Perasakan dengan serbuk perasa dan kicap cair jika perlu. Hidang bersama perahan limau kasturi dan bawang goreng.

No comments:

Post a Comment