Saturday, January 8, 2000

KUAH HITAM MANIS MAMAK

Bahan2:

2 kiub pati daging maggi
1/2 cawan kicap
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili

Bahan2 digoreng tanpa minyak dan dikisar kering:

2 sudu besar jintan manis
2 sudu besar jintan putih
3/4 sudu besar biji ketumbar
1/4 sudu besar lada hitam

Bahan kisar basah:

3 ulas bawang putih
4 biji bawang merah
1 inci halia
7 tangkai cili kering dikerat, direbus dahulu dan dicuci bersih - toskan

Rempah ratus yg lain:

3 tangkai daun kari
1 kuntum bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
3 kuntum buah pelaga
1 sudu kecil pes asam jawa adabi
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak utk menumis

Cara-cara:

- Panaskan minyak dan tumis daun kari, bunga lawang, kayu manis, buah pelaga bersama bahan2 kisar basah sehingga naik bau..

- masukkan rempah2 kering yg dikisar tadi..

- Masukkan kiub pati daging. Kacau hingga mesra, masukkan sedikit air, perlahankan sedikit api, biarkan hingga ia memekat.

- Setelah pekat masukkan asam jawa, garam, perasa, kicap dan sos tomato serta sedikit air panas. Masak sehingga kuah agak pekat dan mesra.

- Rasa, sesuaikan rasa dengan citarasa yg anda inginkan.

- Siap dan boleh dihidangkan.

Untuk pengetahuan semua, mmg tak letak daging atau ayam dalam masakan hitam manis ini utk menu nasi kandar, sama seperti kari, cuma gantikan daging atau ayam dgn 2 kiub pati daging sbb cuma inginkan kuahnya jadi masak kosong, boleh masukkan daging atau ayam jika suka.

No comments:

Post a Comment