Saturday, January 8, 2000

KARI IKAN MAMAK

Bahan-bahan:

3 ketul ikan (yg sesuai utk di buat kari)
3 biji bawang merah (hiris)
1 ulas bawang putih (hiris)
Halba / biji sawi/  jintan manis
Daun kari
6 sudu rempah kari dan 2 sudu cili giling (jadikan pes)
1 genggam beras (sangai dulu dan blend halus)
1 sudu asam jawa
air secukupnya
bendi
tomato
garam

Cara-cara:

Panaskan 1 senduk minyak, tumis bwg merah dan bwg putih sehingga layu, masukkn halba, biji sawi dan jintan manis serta daun kari, masukkan pes rempah kari, masak smpai pecah myk dgn api perlahan. Bila dah pecah myk masuk beras sangai yg dh blend, kacau2 masukkn air tunggu hingga mendidih, masukkn bendi dan ikan, perasakan dan masukkn tomato, patah2kan cili hijau dan tutup api.

No comments:

Post a Comment