Wednesday, January 5, 2000

DAGING MASAK HITAM

Bahan-bahannya:

100 ml minyak masak
3 labu bawang besar ~ dikupas dan di hiris
500 gm daging batang pinang ~ di potong dadu atau ikut citarasa

Jika tak ada daging batang pinang guna daging biasa pun boleh. Tapi daging perlu di rebus terlebih dahulu hingga empuk.

Jika tak nak guna daging boleh juga guna ayam, kambing, itik atau lain2 yang dirasakan sesuai

2 batang cili merah ~ di belah 2
2 batang cili hijau ~ di belah 2
* jika suka pedas boleh letak cili padi

Bahan Kisar Halus

2 tangkai daun kari
8 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 cm halia
2 sudu besar pes cili kering (boleh juga ambil 10 - 15 tangkai cili kering, potong, rendam lembut dan kisar sekali dalam bahan kisar)

2 sudu besar rempah kari daging
8 cm kulit kayu manis (yang ni ketuk sikit kalau tak nanti blender rosak)

Sos

4 sudu besar kicap pekat (kalau tak ada kicap pekat boleh campurkan kicap manis dan kicap masin, tapi lebihkan kicap manis berbanding kicap masin. Lepas tu kena hati-hati di dalam penggunaan gula dan garam. Jika rasanya dah ok tak payah letak gula dan garam lagi).

125 ml pati santan, di perah daripada 1/2 biji kelapa parut (kalau nak guna santan kotak pun boleh).

1 sudu teh asam jawa, diramas dalam 50 ml air , ambil air asamnya sahaja.

Gula dan garam secukup rasa.
1 kiub daging.

Cara Penyediannya:

Pijarkan minyak dalam kuali. Goreng hirisan bawang besar hingga garing dan kuning keemasan. Angkat, toskan minyaknya dan ketepikan. Dengan lebihan minyak yang sama, tumiskan bahan-bahan yang di kisar halus tadi, sehingga harum. Masukkan daging dan balik-balikkan atas api sederhana hingga daging empuk. Tambahkan bahan-bahan sos dan kiub daging. Kacau rata sehingga kuahnya pekat. Perasakan dengan garam dan gula. Masukkan cili merah , hijau dan bawang besar goreng tadi. Kacau hingga cili layur. Sedia di hidangkan.

No comments:

Post a Comment