Wednesday, January 5, 2000

NASI KABSAH KAMBING

Bahan-bahan:

1 kg daging kambing/lembu/unta
3 cwn beras basmati
4 sdu bsr myk sapi
31/4 cwn air
1 inci halia dimayang
1 bj bwg besar didadu
1 btg kulit kayu manis
3 helai daun salam (bayleaf)
2 kumtum bunga lawang
3 ulas buah pelaga
1 bj tomatao didadu
2 sdu tomato puri
1 sdu bsr rempah kabsa*
2 bj cili merah
1 bj cili benggala merah
1/4 cwn kismas
sedikit safron/pewarana kuning
gula serta garam secukupnya
Perasa (jika perlu)
Cara:

1. Rebuskan daging kambing dgn daun selasih separuh masak.

2. Panaskan myk. Tumis kulit kayu manis, buah pelaga serta bunga lawang dan juga bwg putih, halia, bwg bsr. Tumis sehingga naik bau. Masukan tomato yg dipotong dadu , tomato puri serta rempah kabsa. Goreng sebentar.K emudian masukan kismis, garam serta gula. Kacau rata.

3. Masukan beras. Kacau perlahan. Biar beras mesra bersama bhn tumisan kemudian masukan daging kambing bersama air rebusanya. Masak nasi sehingga masak.

4. Bila nasi dah masak titis kan beberapa titisan pewarna kuning. Jangan kacau. Tutup periuk dgn penutup periuk. Bila nak dihidangkan barulah dikacau nasi dgn menggunakan garpu supaya nasi tak patah.

5. Boleh d hidang dengan tomato salsa, sambal kabsah, dalcar sayur.

No comments:

Post a Comment