Sunday, February 27, 2000

SIAKAP KENGSOM

Bahan-bahannya:

1 ekor ikan siakap

kangkung

1/2 biji nanas (potong potong)

sedikit daun kesum

pes asam jawa

1 sudu makan gula

1 sudu sos ikan

garam dan serbuk perasa

1 sudu minyak utk menumis


Bahan kisar:


2 biji cili merah

10 biji cili kering (rendam air panas)

3 biji cili padi

2 biji bawang besar

6 ulas bawang putih

1 batang serai

1 inci kunyit hidup

1 inci halia

1/2 inci lengkuas

1/2 sudu udang kering

Sedikit belacan


Cara-caranya:


Panaskn minyak, masukkan bahan kisar, masak sekejap tambahkan air tunggu hingga mendidih, masukkn gula dan pes asam jawa, sos ikan, masuk nenas, tunggu mendidih, masukkan ikan. Bila ikan hampir masak masukkan kangkung dan daun kesum. Masuk serbuk perasa dan garam. Siap.



No comments:

Post a Comment