Sunday, February 27, 2000

POPIA SAYUR

Bahan-bahannya:

1 bungkus kulit popia bersaiz besar - lebih kurang 50 keping

1 biji telur dikacau seketika - sebagai gam kulit popia

minyak untuk menggoreng


Bahan untuk inti:


2 cawan taugeh

1 batang lobak merah (disagat atau potong halus)

1 mangkuk kobis (dimayang)

1 labu bawang besar (dimayang)

3 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih (ditumbuk)

minyak untuk menumis

garam dan gula secukup rasa.


Cara-caranya:


Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar yang ditumbuk sehingga wangi. Masukkan bawang besar dan lobak merah, kacau rata. Masukkan kobis, garam dan gula. Kacau rata. Bila sayur telah lembut tutup api dan tapiskan supaya kuahnya turun ke dalam mangkuk. Bubuh inti popia ditengah kulit popia dan gulungkan sehingga hujung dan gamkan hujung dengan bancuhan telur tadi. Gorengkan dalam minyak yang banyak dan sederhana panas. Bila telah kekuningan bolehlah angkat dan toskan minyak.


Nota: Bila ada lebihan popiah, boleh disimpan dalam peti sejuk. Bila nak makan, keluarkan setengah jam dan goreng macam biasa.



No comments:

Post a Comment