Sunday, February 27, 2000

BINGKA UBI

Bahan-bahannya:

1 kg ubi kayu (disagat atau boleh juga dikisar)

1/2 cawan gula pasir

1/2 sudu kecil garam

2 cawan air

1 cawan santan

sedikit margerin atau keju

beberapa titik pewarna kuning

Cara-caranya:


Sagatkan ubi dan campur dengan 2 cawan air. Kemudian tapiskan, biarkan ubi tu dalam penapis selama lebih kurang 15 minit atau lebih, air tapisan dibuang. Tuang perlahan-lahan untuk sagu yang tinggal dilapisan bawah. Campurkan sagu yang liat tu dengan ubi tadi dalam mangkuk. Masukkan gula, garam, dan beberapa titik pewarna dan dikacau rata. Tuang santan perlahan lahan sampai adunan menjadi macam bancuhan jemput jemput. Sapukan loyang dengan magerin dan panaskan oven ke suhu 180 darjah. Tuang adunan ke dalam loyang bersaiz kecil anggaran 8 inci ukurlintang dan sudukan beberapa sudu margerin dan ditaburkan di atas adunan. Bakar selama 45 minit - 1 jam dalam oven 180 darjah bergantung pada tahap kerak yang anda suka. Bila dah sejuk, baru cantik dipotong.



No comments:

Post a Comment