Sunday, February 27, 2000

KARIPAP KENTANG

Bahan-bahannya:

Untuk kulit:


1 kilo tepung gandum

4 sudu besar minyak masak (yang telah dipanaskan)

Sedikit air, garam dan gula

Cara membuat kulit karipap:


Semua bahan dicampur dan ketika minyak masak masih panas, uli tepung terus hingga menjadi doh. Jangan terlalu keras atau lembik, biarlah yang sederhana.


Untuk inti, (semua bahan dikisar)


1 paket kecil kari daging (dikisar)

2 ulas bawang besar (dikisar)

2 ulas bawang putih (dikisar)

Ikan bilis - ikut citarasa (dikisar)

5 batang daun sup (dipotong halus)

6 biji kentang bersaiz besar - di potong dadu


Cara membuat inti:


Semua bahan di atas dikisar kecuali daun sup dimasukkan setelah inti masak. Panaskan minyak dan tumis semua bahan yang telah dikisar tadi. Masukkan sedikit garam dan gula ikut selera sendiri. Kemudian masukkan kentang. Setelah kentang empuk, masukkan daun sup dan kacaukan. Setelah sejuk, barulah digunakan. Boleh buat karipap menggunakan acuan yang ada dipasaran atau 'klim' sendiri menggunakan jari jemari anda. Kemudian gorengkan karipap di dalam minyak yang banyak sehingga kekuningan. Siap. 



No comments:

Post a Comment