Wednesday, January 12, 2000

SOTONG MASAK LEMAK PADANG

Bahan-bahannya:

1 kg sotong (cuci bersih dan potong)
3 biji bawang besar (belah 4)
2 biji tomato (belah 4)
2 batang serai (di titik)
3 biji ubi kentang (belah 4)
3 sudu besar minyak untuk menumis
500 ml santan
air secukupnya
garam secukup rasa

Bahan Kisar:

5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
2 inci halia
5 tangkai cili merah

Cara-cara memasaknya:

Panaskan minyak. Tumiskan bahan kisar hingga harum dan terbit minyak kemudian masukkan bawang besar, serai, ubi kentang, tomato dan air. Kacau biar sebati. Masukkan sotong dan santan dan renehkan dgn air kecil selama 5 minit, kuah sentiasa dikacau supaya tak pecah santan. Perasakan dgn garam. Siap. 

No comments:

Post a Comment