Wednesday, January 12, 2000

SOTONG PHAT PHET

Bahan A:

(Dikisar kasar)
Cili api atau cili merah
Bawang putih
Bawang merah
Kunyit hidup
Serai
Belacan
Lada hitam

Bahan B:

Sotong
Asam keping
1 batang serai (dititik)
Sedikit garam dan gula
Daun limau purut

Bahan sayur (pilihan):

Kacang panjang
Carrot
Bunga kobis

Cara-cara memasaknya:

Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan masukan serai yg di titik sehingga naik bau dan pecah minyak, setelah kering tumisan tadi, masukkan sedikit air. Kemudian masukkan sotong, asam keping, daun limau purut dan garam serta gula. Akhir sekali masukkan kacang panjang, carrot, bunga kobis, kacau rata dan biarkan layu sedikit, siap dan hidangkan dgn nasi panas.

No comments:

Post a Comment