Tuesday, January 11, 2000

SOTONG AIR ASAM

Bahan-bahannya:

Kukus:

1 kg sotong
2 batang serai
Akar daun ketumbar
1/2 biji tomato didadu
3 sudu besar sos ikan
3 ulas bawang putih ditumbuk kasar
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula

Air Asam:

4 ulas bawang putih
5 -10 biji cili api
Limau nipis
3 sudu besar gula siam (Thai Palm Sugar)
Garam jika perlu

Cara-cara memasaknya:

Panaskan pengukus, bila air menggelegak, masukkan sotong dan bahan kukus, biarkan dalam 8-10 minit, jangan terlalu lama utk kekalkan rasa juicy, angkat dan toskan. Utk air asam, tumbuk bawang putih dan cili api, tambahkan gula thai dan garam jika perlu, perah asam limau, gaul rata sotong dan air asam, siap. Cara lain, boleh juga masukkan sotong sekejap dalam air biasa yang menggelegak, angkat dan rendamkan dalam air berisi ais. Tujuan saya kukus dengan bahan2 kukus untuk hilangkan bau sotong yang agak kuat selain rasa yg lebih sedap.

No comments:

Post a Comment