Tuesday, January 11, 2000

SOTONG MASAK TIMUR

Bahan-bahannya:

500 gm sotong (bersihkan dan potong kemudian dicelur sebentar dan tos)
1 tangkai daun kari
5 ulas bawang merah (hiris)
3 ulas bawang putih (cincang)
garam dan gula secukup rasa
1 biji cili hijau (hiris)

Bahan-bahan ini dicampur jadikan pes:

2 sudu besar pes tom yam
2 sudu kecil rempah kari ikan
1 1/2 sudu besar sos tiram
2 sudu kecil sos ikan
6 sudu besar air panas

Cara Memasaknya:

Panaskan minyak dan masukkan daun kari, bawang merah, bawang putih dan tumis hingga kekuningan. Campurkan bahan2 pes tadi dan gaul rata dan biar lebih kurang 3 minit. Masukkan sotong dan cili hijau, kacau rata. Masukkan garam (jika perlu) dan gula dan masak selama 5 minit. Sedia utk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment