Tuesday, January 11, 2000

SAMBAL SOTONG

Bahan-bahannya:

1). 1 kilo sotong di potong 2 atau 3 bahagian kemudian gunting keliling jangan sampai putus, cuci dan toskan.
2). Segenggam (60 gram) cili kering, direbus dan buang biji (*).
3). 1 biji bawang besar*
4). 4 atau 5 biji bawang merah*
5). 1 inci halia*
6). 1 batang serai*
7). 5 ulas bawang putih*
8). Sedikit.belacan *
9). Sedikit gula batu untuk kilatkan sambal
10). 1 sudu kecil pes asam jawa
11). 1 cawan air untuk lembutkan sotong
12). Garam gula dan bahan perasa secukupnya
13). Minyak untuk menumis

Cara Memasaknya: 

Blender bahan bertanda (*) kemudian panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan blender hinga garing. Masukkan gula batu. Masukkan sotong, pes asam jawa dan air masak hingga sotong lembut. Tambahkan garam gula dan perasa. Masak jangan terlalu lama supaya sotong tak liat. Siap.

No comments:

Post a Comment