Tuesday, January 11, 2000

SOTONG MASAK PEDAS

Bahan-bahan:

6 ekor sotong - dipotong bulat dan dicelur dulu
1 batang serai - dititik
5 biji cili padi - dibelah dua atau dititik
2 batang kacang panjang - dihiris
1 biji tomato - dibelah
4 sudu besar cili giling
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos ikan
3 helai daun limau purut
Garam
Gula

Bahan kisar:

3 bawang merah
2 bawang putih
1 inci halia

Cara penyediaan:

Tumis serai dan bahan kisar sampai naik bau. Masukkan juga cili padi. Masukkan cili giling, sos tiram, sos cili dan sos ikan. Tambah air sikit, masak sampai pekat. Masukkan kacang panjang dan tomato. Kemudian masukkan sotong dan tunggu sotong masak. Tak perlu lama sebab sotong yang terlebih masak akan jadi keras. Masukkan garam dan gula. Akhir sekali, masukkan daun limau purut. Jangan masuk awal nanti pahit.

Tips:

1. Boleh gantikan sos tiram dengan sos seafood juga.

2. Daun limau purut tu boleh dibuang tulang dan dihiris halus. Masukkan di hujung masa memasak.

3. Sayuran terpulang nak letak apa ikut selera dan kesesuaian. Atau letak lah apa yang ada dalam peti sejuk tu.

Antara pilihan sayuran: kacang buncis, bunga kobis, cendawan butang, putik jagung, lobak merah, kacang peas, cendawan tiram, lada benggala.

4. Resepi ni kalau kurangkan cili giling ke satu atau dua sudu besar je, sama je macam resepi paprik sebab bahan yang sama. Tapi resepi ni memang pedas sebab tu jadi sotong masak pedas.

No comments:

Post a Comment