Tuesday, January 11, 2000

SOTONG KUKUS LIMAU

Bahan-bahannya:

Sotong
Cili merah, hijau
Sos ikan
Limau nipis
Daun ketumbar (akar sekali)
Gula
Bawang putih
Daun pudina
Lengkuas, serai

Cara-cara memasaknya:

Cuci sotong bersih2. Kelar badan sotong jangan sampai putus. Susun sotong dlm bekas untuk kukus, letak lengkuas, serai (potong). Akar ketumbar, sedikit bawang putih, letak di atas sotong. Kukus buka api paling kuat, dah masak buang air sotong. Untuk sosnya, masuk 1 sudu besar gula, 3 sudu besar air limau, 2 1/2 sos ikan, satu ulas bawang putih dan cili padi potong, kacau. Sos dah siap tuang atas sotong yg kita kukus tadi, angkat dan tabur daun ketumbar dan daun pudina hias dengan potong sedikit limau nipis2 letak atas.

No comments:

Post a Comment