Monday, January 10, 2000

ACAR LIMAU NIPIS MAMAK

Penyediaan Limau:

6-7 biji limau nipis yang berwarna kuning (hijau pahit sikit) dan tidak ada bintik-bintik hitam di kulit luarnya. Basuh bersih. Kalau cara penyediaan tradisi, potong buang bhg tangkai dan potong empat bahagian di atas sedalam 1/2" - 3/4". Jangan putus pulak potongan anda. Sumbatkan garam dalam potongan tadi. Biasanya limau ini dijemur diluar kepanasan matahari selama satu atau dua minggu untuk ia lembut.

Bila kita ingin sediakan segera, panaskan air dlm sebuah bekas, bila air mendidih masukkan limau dan biarkan 15-20 minit untuk kulitnya masak. Bila kulit limau ini lembut dan boleh tekan dengan jari, masakannya sudah cukup. Jangan terlalu lembut atau over-cooked, nanti limau anda akan pahit.

Angkat dan toskan. Biar ia sejuk sendiri. Bila dah sejuk masukkan dalam bekas (elak jus terkeluar) hiriskan lapan bahagian dan 8 bhg itu hiris lagi kepada dua lagi (satu biji limau 16 bhg). Keluarkan biji limau seberapa yang boleh.

Lumurkan 1/2 sudu kecil serbuk kunyit dan 1 sudu besar garam dan 2 sudu besar jus limau dari perahan limau berasingan. Gaul sebati adunan ini dan biarkan dalam 15-20 minit sebelum mula langkah seterusnya.

Tumis Darat Hirisan Limau:

Bahan-Bahan Diperlukan:

6 sudu besar minyak masak.
1/4 sudu kecil biji jintan putih.*
1/4 sudu kecil jintan manis.*
1/4 sudu kecil biji sawi.*
2-3 sudu besar serbuk cili.(boleh kurangkan).
1/4 sudu kecil biji sawi (tambahan).
secubit serbuk Astoefida - kalau ada.
secubit serbuk halba - goreng kering halba kat kuali sikit.kisar atau tumbuk je.
6 helai daun kari.
3 tangkai cili kering di potong dua.
Garam dan Gula secukup.
Nota: Rempah yg bertanda *, itu boleh gunakan 1 sudu kecil "halba Campur".

Cara Penyediaan:

1). Panaskan minyak, bila minyak panas masukan biji jintan putih, biji sawi dan 'halba campur'. Bila biji sawi meletup kecil, segera TUTUP API DAPUR, dan masukkan serbuk asafoetida, cili kering, serbuk halba, dan daun kari.

2). Masukkan juga penyediaan limau tadi, Kacau serata. Bila campuran ini sejuk, boleh lah masukkan serbuk cili, garam dan gula secukup rasa. Adunkan dengan sempurna. Masukkan dalam botol dan simpan di peti sejuk. Acar ini mampu bertahan selama 3 bulan dipeti sejuk anda.

No comments:

Post a Comment