Monday, January 10, 2000

KUEY TEOW GORENG

Bahan-bahan Tumis:

2 ulas Bawang merah (hiris halus)
3 ulas Bawang putih (hiris halus)
2 sudu cili giling
1 1/2 sudu sos tiram
2 sudu kicap pekat
1 sudu cili sos
Garam dan perasa secukup rasa

Bahan-bahan Isi:

1 pc Fish cake (potong nipis)
4 pcs Fish ball (potong nipis)
Isi ayam (byk mana ikut suka)
boleh letak kerang jika suka
1 bungkus Kuey Teow
Daun Kucai (byk mana ikut suka)
Taugeh (byk mana ikut suka)
*optional - hirisan tomato, 3 biji cili kecil dan sikit hirisan cili besar.
*optional - kalau nak letak telur sebiji last.

Cara-cara:

1. Tumis bawang merah dan putih dgn minyak kemudian masuk cili giling, goreng sekejap bagi masak sikit cilinya dgn api kecil.

2. Masukkan sos tiram, sos cili, kicap (byk kicap, hitam la sikit kuey teow tu) - gaul rata - api masih kecil.

3. Masukkan isi ayam dan hirisan fishcake dan fish ball, masak sekejap bagi empuk, letak sikit air bagi basah sikit.

4. Boleh letak hirisan cili kecil hijau masa ni nk bagi sikit pedas kemudian garam dan perasa secukupnya - api kecil.

5. Masuk kuey teow.

6. Last masukkan kucai, taugeh dan hirisan cili merah, gaul sebati, akhir sekali masuk hirisan tomato kalau suka.

7. Boleh letak telur sebiji akhir sekali jika nak bagi dia tak basah dan gaulkan.

No comments:

Post a Comment