Monday, January 10, 2000

AYAM BAKAR MASALA

Bahan-bahan: 

Ayam satu ekor
Garam Masala 1 sudu makan*
Briyani Masala 1sudu makan*
Kisaran Bawang putih dan halia 1 sudu makan*
Serbuk cili 1 sudu makan*
Serbuk kunyit 1 sudu makan*
Serbuk lada hitam 1 sudu makan*
Plain yougart 2 sudu makan*
Lemon jus 2 sudu makan
Warna Tandoori (merah) 1 sudu makan*
Minyak zaitun (olive oil) 1 sudu makan*
Garam secukup rasa*
Gula 1 sudu makan*

Cara Memasak:

Semua tanda (*) dicampur sebati dalam mangkuk besar yang boleh muat ayam dan masukkan ayam dan gaulkan campuran rempah atas dalam, depan, belakang dan bawah kulit ayam dengan rata dan hiriskan ayam dengan pisau semua tempat supaya rempah masuk dalam isi dan diperap selama 48 jam (boleh juga 6 jam shj). Letak dalam peti sejuk. Kemudian bakar dalam oven, dalam tray alas aluminium foil dan letak ayam bersama perapan rempah semua dan kaki ayam di ikat. Bakar sampai masak lebih kurang 40 minit hingga sejam.

*Note: Jika ayam nampak kering waktu tengah masak dan ketika hampir masak rajin2 bukan oven dan renjiskan kuah/sos yang kat bawah ayam tu atas dan seluruh ayam, nanti juicy ayam kita lepas masak.

No comments:

Post a Comment