Monday, January 10, 2000

SOTONG MASAK LEMAK CILI PADI

Bahan-bahannya:

1 kilo sotong segar
2 cawan santan pekat - boleh tambah
1 keping asam keping
2 batang serai di titik
garam secukup rasa

Bahan dikisar:

3 biji cili merah
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1 inci halia *

Kalau kuah kurang tambah santan dan jika suka pedas tambah lagi cili. Tambah atau kurang bahan-bahan ikut selera sendiri ya 

Cara memasaknya:

Bersihkan sotong dan di potong kecil serta ketepikan semua dulu. Tumbuk semua bahan sampai lumat. Panaskan minyak secukupnya dalam periuk kemudian tumis semua bahan tumbuk sampai wangi. Masukkan santan, serai dan asam keping. Biarkan kuah mendidih dan masukkan semua sotong , sekali-sekala kacau supaya kuah santan tak pecah minyak. Masukkan garam secukup rasa dan biarkan sampai sotong masak dan boleh la ditutup api dapur.

No comments:

Post a Comment