Bahan-bahan:
Udang secukupnya (Kepala dan kulit udang direbus utk dijadikan stok)
Sebiji kentang sederhana besar
Sebiji keledek sederhana besar
Garam, Gula
Mee kuning secukupnya
Bahan Kisar:
Segenggam cili kering
3 ulas bawang putih
2 inci halia
7 biji bawang merah
1 sudu besar pes tomyam
2 paket udang kering
Bahan Hiasan:
Daun bawang
Bawang goreng
Lada besar merah dan hijau
Telur ayam rebus
Limau kasturi
Cara Menyediakannya:
Rebus kepala udang dan dapatkan 1 mangkuk sederhana stok udang. Rebus kentang dan keledek kemudian dilenyek halus. Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak kemudian masukkan keledek dan kentang kisar dan tambah air bila perlu. Setelah mendidih, masukkan udang, biarkan mendidih sampai udang masak. Masukkan mee yg sudah dicelur sebentar dan gaulkan lalu terus angkat. Taburkan bahan hiasan dan hidangkan. Siap.
No comments:
Post a Comment