Thursday, February 3, 2000

RENDANG MINANG IBUNDO

Bahan-bahannya:

1 kilo daging
4 biji kelapa diambil santan pekat (santan cair diketepikan untuk kisar bahan)
2 batang serai dihiris *
4 ulas bawang merah *
3 buku bawang putih *
halia sebesar ibu jari kaki dihiris nipis *
lengkuas 3 kali ganda besar halia, dihiris nipis *
8 helai daun limau purut diracik *
1 helai daun kunyit yang agak lebar diracik *
cili api mengikut kepedasan yang dikehendaki *
1 sudu besar lada putih

Cara-cara memasaknya:

Santan pekat dijerang sehingga agak pekat. Bahan-bahan bertanda (*) dikisar bersama sedikit santan cair dan garam dan digaul dengan daging yang telah dipotong-potong. Perap sebentar. Masukkan daging ke dalam santan dan masak sehingga kering. Rasakan garamnya.

Nota: Apabila kuah pekat dan merecik-recik, ia hendaklah sentiasa di kacau supaya tidak melekat.

No comments:

Post a Comment