Thursday, February 3, 2000

RENDANG AYAM CILI PADI

Bahan-bahannya:

10 ketul ayam
15 biji cili api (separuh dikisar dan separuh digaul dengan ayam)
2 batang serai
2 inci halia
2 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup
3 labu bawang besar
Garam secukup rasa
2 helai daun kunyit (dihiris)
Semangkuk santan pekat
Sedikit gula
Serbuk perasa

Cara-cara memasaknya:

Kisar cili, serai, halia, lengkuas, kunyit hidup serta 2 labu bawang besar. Masukkan kesemua bahan-bahan mesin tadi ke dalam kuali. Masukkan ayam masak sehingga kering, masukkan santan. Masukkan garam, gula serta serbuk perasa. Kacau hingga kering dan pecah minyak. Masukkan hirisan daun kunyit, sesuaikan rasanya dan siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment