Thursday, February 3, 2000

RENDANG LOKAN

Bahan-bahannya:

1 1/2 cawan isi lokan
1 helai daun kunyit (hiris halus)
2 helai daun limau purut
1/3 cawan santan pekat
1 sudu besar penuh kerisik
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar rempah kari ikan
1 keping asam gelugor
1 cawan air
1 sudu besar gula melaka
Garam secukup rasa
Minyakuntuk menumis

Bahan kisar halus:

5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1/2 inci belacan
3 biji buah keras
1/2 inci kunyit hidup
3 batang serai, hiris halus

Cara-cara memasaknya:

Bancuh bahan kisar halus bersama rempah kari, gaul rata. Panaskan minyak kelapa dalam kuali, tumis bahan kisar halus dan rempah kari tadi, hingga wangi, masukkan cili kisar, daun limau purut dan asam gelugor, kacau rata dan masak hingga terbit minyak. Tuang air dan santan, kacau dan masak hingga sedikit pekat. Masukkan lokan dan kerisik, gaul rata dan kecilkan api, masak hingga pekat. Tambah gula melaka dan garam secukup rasa, terus memasak hingga hampir kering tapi masih lembap. Masukkan hirisan daun kunyit, gaul dan siap.

No comments:

Post a Comment