Thursday, February 3, 2000

RENDANG KERANG

Bahan-bahannya:

3 kilo kerang (rebus dan kupas kulit)
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
2 inci halia
2 batang serai dihiris
15 tangkai cili kering (rebus)
1 kilo santan
1 keping asam gelugor
daun kunyit
daun limau purut
1 batang serai diketuk.
garam secukup rasa

Cara-cara memasaknya:

Kisar cili kering dengan bawang, halia, serai, kunyit, lengkuas sehingga lumat. Kemudian panaskan sedikit minyak untuk menumis bahan kisar. Bila bahan kisar dah naik bau, masukkan santan. Kacau sehingga kuah kering sedikit, kemudian baru masukkan kerang rebus, asam keping, garam secukup rasa. Apabila hampir kering masukkan daun kunyit dan daun limau purut dan serai yg diketuk. Siap.

No comments:

Post a Comment