Thursday, February 3, 2000

DAGING MASAK HITAM

Bahan menumis A:

Kulit kayu manis (1-2 batang)
Buah pelaga (1-4 biji)
Bunga lawang (1-3 biji)
Serai (2 batang diketuk)
Daun kari (ikut suka)

Bahan menumis B (kisar halus):

Bawang putih (4 ulas)
Bawang besar (2 ulas)
Halia (sebesar ibu jari)
Serai (2 batang) 
Cili kering 
2 biji bawang besar

Bahan-bahan lain:

Daging (direbus sampai empuk dan airnya disimpan)
Kicap manis
Perencah kari daging
Garam, gula, perasa.

Cara-cara memasaknya:

Tumis bahan A sehingga naik bau kemudian masukkan bahan B dan tumis lagi sehingga pecah minyak. Masukkan air daging, daging dan kicap. Akhir sekali masukkan garam, gula dan perasa. Perlahankan api biar masak sampai agak kering sedikit tutup api dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment