Monday, January 17, 2000

KERANG MASAK KICAP PEDAS

Bahan-bahannya:

1kg kerang (bersihkan)
8 sudu makan kicap manis
1 tangkai daun saderi (dihiris 2.5 cm)
1 tangkai daun bawang (dihiris 2.5 cm)
1 batang cili merah (dihiris)
125ml air
Air asam jawa secukupnya
Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
Minyak untuk menumis


Bahan kisar:

11 biji cili padi
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2.5 cm halia

Cara-cara memasaknya:

Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik minyak. Masukkan kerang, kicap manis dan air secukupnya. Tutupkan kuali dan biarkan selama tiga hingga empat minit. Besarkan api. Buka penutup dan masukkan air asam jawa. Perasakan secukupnya. Taburkan daun bawang, daun saderi dan hirisan cili merah. Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment