Monday, January 17, 2000

KARI KERANG

Bahan-bahannya:

1.2 kg kerang segar, bersihkan dan toskan
250 ml santan
1 liter santan cair
Sedikit air (jika perlu)
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar kari ikan
5 biji kentang
2 keping asam gelugor atau air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa

Bahan kisar halus:

1 biji bawang besar
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
1/3 belacan

Bahan tumis:

4 biji bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
3 tangkai daun kari

Cara-cara memasaknya:

Satukan rempah kari dengan bahan kisar halus. Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan bahan tumis dan tumis hingga wangi. Tambah cili kisar dan tumis hingga cili garing, masukkan rempah kari dan bahan kisar halus dan biar hingga terbit minyak dengan gunakan api sederhana. Masukkan kentang. Masak seketika biar kentang lembut. Masukkan kerang dan gaul rata. Masak sekejap. Tuang santan cair, kacau dan masukkan asam gelugor, biar mendidih hingga kerang masak (kulit kerang terbuka). Masukkan santan pekat. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Kacau sedikit. Masak dengan api sederhana. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment