Monday, January 17, 2000

KUEY TEOW GORENG UDANG

Bahan-bahannya:

1 peket kuey teow (dilerai-lerai)
200 gm udang dibersihkan
200 gm isi ayam
1 cekak kucai - cuci bersih
100 gram taugeh
3 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
2 biji telur
2 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos ikan
Sedikit minyak bijan

Cara-cara memasaknya:

Kupas semua bawang dan tumbuk lumat. Bersihkan udang dan sayur kucai.

Dalam kuali panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk dengan cili kisar dan biar sampai cili cukup masak. Masukkan daging ayam, udang dan dikacau sampai udang masak, kemudian masukkan semua telur dan kacau semua bahan bagi sekata. Masukkan sos tiram, sos cili, kicap cair dan kicap manis dan gaul.

Masukkan kucai dan taugeh dan kacau lagi. Bila taugeh agak layu terus masukkan semua kuey teow. Kacau semua bahan sehingga rata dan mesra.

Boleh la ditutup api dapur bila kueh teow dah masak. Bila goreng kueh teow saya akan guna api dapur yang paling besar dan kuey teow ni dimasak/goreng dengan cepat supaya kuey toew tak jadi hancur kalau terlampau lama dikacau.

No comments:

Post a Comment