Monday, January 17, 2000

KERANG CILI BERSULAM PETAI

Bahan-bahannya:

Kerang rebus kopek kulit sebelah
Serai 2 batang hiris panjang2
Petai yg telah dibelah dua 1 cawan
Sos tiram
Sos cili
Garam, gula dan perasa
Lada benggala (dipotong dadu)
Karot (dipotong dadu)

Bahan-bahan kisar:

Bawang Merah Besar 2 biji
Bawang putih 4 ulas
Halia 1 inci
Cili besar merah 2 biji
Cili padi merah 7 - 8 biji

Cara-cara memasaknya: 

Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 yg telah dikisar bersama dgn serai hingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan sos tiram dan sos cili dan sedikit air. Biarkan agak pekat. Perisakan dgn garam, gula dan perasa. Masukkan kerang yg telah direbus dan dikopek sebelah tadi. gaulkan hingga sebati. Akhir sekali masukkan petai, lada benggala dan karot. Gaulkan dan biarkan dlm 1 minit. Siap.

No comments:

Post a Comment