Saturday, January 15, 2000

RENDANG KERANG HIJAU

Bahan-bahannya:

2 kg kerang (rebus dan buang kulit  atau beli kerang yg dah siap kopek)
5 biji bawang kecil *
5 ulas bawang putih *
2 batang serai *
2 inci lengkuas *
1 inci halia *
5 biji lada besar hijau *
15-20 biji cili api hijau *
1sk serbuk kunyit atau 1 inci kunyit hidup *
1 cawan santan pekat
1/2 cawan kerisik
1 helai daun kunyit
Garam, Gula, Serbuk perasa

Cara-cara memasaknya:
Kisar bahan2 bertanda (*). Tumis bahan2 kisar hingga wangi. Masukkan kerang dan kerisik dan santan, kacau hingga hampir kering. Masukkan daun kunyit dan garam dan gula dan perasa, kacau sebati, rasakan ikut selera kita. Siap.

No comments:

Post a Comment