Saturday, January 15, 2000

KERANG MASAK LEMAK SERAI PEDAS

Bahan-bahannya:

1 kg kerang, direbus dan dikeluarkan isinya
7 batang serai dan 1 inci lengkuas, dikisar
1 biji bawang besar, 3 biji bawang putih, dikisar
1 inci halis diketuk
Cili padi dikisar, ikut suka kepedasannya
Sedikit serbuk kunyit
1/2 mangkuk santan pekat
1 keping asam gelugur
Garam dan gula secukup rasa
Daun kunyit, dipotong kasar

Cara-cara memasaknya:

Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar dan halia. Bila dah naik minyak dan agak masak, masukkan kerang dan serbuk kunyit. Kacau sekadar mesra kerang dan bahan2 tumis tadi. Tuang santan dan masukkan asam gelugur. Perasakan dengan garam dan gula. Masak sehingga kuah agak pekat. Masukkan daun kunyit. Kacau sebentar dan angkat. Siap.

No comments:

Post a Comment