Saturday, January 15, 2000

GULAI KERANG TUMIS DARAT

Bahan-bahannya:

Rempah kari ikan
bawang merah 3 ulas (kisar)
bawang putih 2 ulas (kisar)
nenas
santan
kerang
garam
perasa

Utk tumis darat:

bawang merah 2 biji (dihiris)
bawang putih 2 ulas (dihiris)
daun kari
halba campur

Cara-cara memasaknya:

Masakkan rempah dgn air tanpa minyak, masukkan bawang merah dan putih yg dikisar, biarkan sehingga rempah masak. Masukkan kerang dan santan, biarkan kerang masak terlebih dahulu. Masukkan garam secukup rasa dan perasa, biarkan mendidih. Masukkan nenas dan boleh tutup api. Akhir sekali msukkan bahan tumis darat. Bahan tumis darat ini ditumis berasingan sehingga keperang2an. Campurkan ke kuah dan gaulkan, panaskan sebentar. Siap.

No comments:

Post a Comment