Wednesday, January 26, 2000

SET NASI KAK WOK

Gulai Ayam:

Bahan Bahan:

Bawang bombay (4 labu)
Bawang putih (5 ulas)
Halia (1 inci setengah)
Lengkuas (1 inci setengah)
Rempah kari daging (3 sudu)
Rempah kerutub (1 sudu)
Kacang panjang (potong)
Terung (potong kecil)
Leher ayam, kaki ayam, sayap dan paha (dipotong kecil)
Santan
Garam dan kiub ayam
Gula Melaka

Cara-cara Penyediaan:

Kisar bawang merah, putih, halia dan lengkuas hingga lumat dan tumis sampai wangi. Rempah kari dan rempah kerutub bancuh dengan air dan gaul pada ayam, perap sekejap. Kemudian masukkan ke dalam bahan-bahan yang ditumis tadi, masukkan ayam dan masak ayam empuk, masukkan santan, masak sehingga mendidih dan kuahnya sedikit pekat dan kemudian masukkan terung dan kacang panjang. Masuk garam, gula melaka dan serbuk kiub ayam, dan biarkan masak sekejap.

Ayam Goreng:

Bahan Bahan:

1 ekor ayam (potong kecil)
Garam (2 sudu kecil)
Kunyit hidup (2 inci tumbuk lumat)
Serbuk cili (1 sudu kecil)
Daun kari (3 tangkai)
*Tips, daun kari untuk rasa, bau dan lalat tak suka bau ini.

Cara-cara Penyediaan:

Ayam basuh bersih dan toskan. Potong kecil dan lumurkan atau sapu ayam dengan bahan-bahan diatas dan perapkan sekejap. Goreng ayam dalam minyak terendam sampai sederhana garing.

Sambal Belacan:

Bahan-bahan:

4 biji cili kering (direbus)
Cili padi ikut pedas
2 inci belacan
1 labu bawang besar dibakar
1 labu bawang putih dibakar
Gula, garam, perasa
Air asam jawa

Cara-cara penyediaan: Kisar kesemua bahan diatas kemudian masukkan perahan asam limau kasturi berserta dengan kulitnya.

No comments:

Post a Comment