Wednesday, January 26, 2000

GULAI IKAN TENGIRI

Bahan-bahannya:

6 keping ikan tenggiri
serbuk kari ikan
tomato
terung
lada hijau

Bahan hiris:

5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 ruas jari halia.

Bahan tumis:

Daun kari
1 sudu besar halba campur.

Bahan kisar dengan 1 cawan air

2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 ruas jari halia
1 ruas jari lengkuas
1 batang serai.

Cara-caranya:

Tumis dulu bahan hiris masukkan juga daun kari biar garing tapi tidak hangit, baru masukkan halba campur, perlahankan api supaya halba tak meletup-letup, kemudian baru masukkan bahan2 kisar. Masak sampai wangi dan air sedikit menyusut, masukkan pula 2 sudu besar cili kering kisar, masak lagi 15 minit, tambah sedikit air jika kering kemudian masukkan 6 sudu besar serbuk kari ikan yg pedas yg dicampur dengan sedikit air dulu jadikan pes. 

Masak sehingga setengah jam lamanya atau sehingga rempah masak elok, lagi lama lagi elok karinya dengan menggunakan api perlahan sampai pecah minyak. Tambah sedikit air supaya tak hangit.. Masukkan air asam jawa sebanyak segenggam asam. Tambah air utk lebih berkuah, masak lagi sehingga mendidih. Tambah 1/2 -1 kotak kecil santan kotak. Garam dan serbuk perasa. Masuk bendi dan ikan, biar ikan masak. Tambah tomato dan cili hijau di akhir masak supaya tomato tak lembik. Terung bulat ditambah jika suka.

No comments:

Post a Comment