Wednesday, January 26, 2000

CENCARU BAKAR

Bahan-bahannya:

Ikan cencaru 4 ekor (belah belakangnya)
2 batang serai *
Seinci halia *
Sebiji bawang besar *
2 ulas bawang putih *
1 sudu makan biji ketumbar *
8 biji cili padi *
Sebiji cili besar merah *
7 sudu kicap lemak manis
2 sudu gula
Sebiji buah keras *
Garam secukup rasa
Lada putih setengah sudu makan *
Sebiji limau nipis atau kasturi ambil jus dia

Cara-cara memasaknya:

Kisar semua bahan bertanda (*). Masa bakar sapu rempah yang kisar tadi atas ikan. Nak ikan masak sekata tutup pakai tutup periuk masa bakar. Sapu rempah 2 atau 3x atas ikan. Tutup. Bila ikan agak dah separuh masak sapu lagi rempah. Bakar smpai ikan masak. Siap.

No comments:

Post a Comment