Bahan-bahannya:
Ikan, ayam atau daging semua boleh guna resepi yg sama
Serai titik
Bawang besar sebijik hiris2
Daun kesum
Air asam
Sayur antaranya bendi, terung, tomato
Bahan-bahan kisar:
Cili kering, rebus sampai betul2 lembut
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Kunyit hidup atau kunyit serbuk
Belacan
Cara-cara memasaknya:
Panaskan minyak, biar lebih sikit. Masukkan serai n bawang besar hiris. Bila dah naik bau dan berwarna perang, masukkan bahan kisar. Biarkan di tumis sampai pecah minyak. Masukkan air asam jawa, kemudian daun kesum dan tambahkan lagi air ikut kepekatan yg diinginkan, terus tambah garam, perisa dan sedikit gula. Biarkan didih, kalo guna terung masukkan dulu sebab terung lambat sikit empuk. Bila terung dah empuk sikit, baru masukkan ikan. Kalau ada kepala ikan yg besar2, masuk kepala dulu, biar kepala masak, baru masuk isi. Masukkan bendi dan tomato masukkan last sekali 5 min sebelum padam api. Siap dihidangkan.
No comments:
Post a Comment