Wednesday, January 26, 2000

IKAN BAWAL MASAM MANIS

Bahan-bahannya:

1 ekor ikan bawal atau siakap (lumur kunyit dan garam)
6 ulas bawang putih (cincang atau tumbuk kasar)
1/2 batang timun (potong dadu)
1/2 batang lobak merah (hiris atau potong dadu)
Nenas (potong dadu)
1 biji bawang holland (potong dadu)
1 biji tomato (potong dadu)
Garam dan gula secukup rasa
Sos cili, sos tomato, sos tiram, sos ikan, sos cili thai
Daun sup atau daun ketumbar
Cili padi potong

Cara-cara memasaknya:

Goreng ikan sehingga garing, ketepikan. Tumis bawang putih sehingga kekuningan. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, sos thai, kacau sebentar. Masukkan sedikit air, masak sehingga mendidih. Masukkan bahan yg dipotong dadu tadi dan masak sehingga sebati dan mendidih, rasakan dengan garam dan gula secukup rasa, tutup api. Curahkan kuah tadi keatas ikan dan tabur bersama dengan daun sup atau ketumbar.

No comments:

Post a Comment