Wednesday, January 26, 2000

IKAN PERCIK

Bahan-bahannya

5 ekor ikan kembung (bersihkan, kelar dan bakar)
*10 tangkai cili kering rendam bagi lembut .
*1 biji bawang besar
*1 inci halia
1/2 inci kunyit hidup atau serbuk kunyit pun boleh
2 batang serai (dititik)
Santan dari sebiji kelapa
2 keping asam keping
Garam dan perasa
1 atau 2 sudu gula pasir
Sedikit tepung beras untuk memekatkan kuah.

Cara-cara memasaknya:

Kisar bahan bertanda (*). Masukkan santan dlm periuk. Masukkan bahan kisar. Masukkan serai dan asam keping. Masukkan garam, gula dan perasa. Didihkan atas dapur hingga pekat, masukan sediki tepung beras yg dibancuh dengan air terlebih dahulu untuk memekatkan lagi kuah tersebut. Bila siap, curahkan atas ikan yg dah siap bakar, bakar sekali lagi. Siap bakar masukkan semula ikan ke dalam periuk supaya berkuah. 

No comments:

Post a Comment