Wednesday, January 26, 2000

IKAN MASIN MASAK SAMBAL CILI API

Bahan-bahannya:

Ikan masin (terubuk, talang, duri dan lain lain)
Air asam jawa atau asam keping
Bawang besar (dihiris)
Lada besar merah (dihiris)
Tomato (dibelah 4)
Gula dan serbuk perasa

Bahan ditumbuk kasar:

Bawang besar
Bawang merah
Bawang putih
Sedikit belacan
Lada besar merah
Lada padi merah atau hijau

Cara-cara memasaknya:

Ikan terubuk masin dipotong mengikut saiz yg kita nak, pastu rendam setengah jam. Panaskan minyak di dlm kuali. Goreng ikan terubuk hingga masak. Ketepikan. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali, tumis bahan yg di tumbuk kasar tadi sehingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan air asam jawa. Kacau hingga rata. Masukkan gula dan serbuk perasa secukup rasa. Masukkan bawang besar yg dihiris, cili besar merah dan tomato, masak sehingga layu sedikit. Akhir sekali masukkan ikan terubuk goreng tadi. Gaul sehingga rata. Angkat dan hidangkan dengan nasi panas.

No comments:

Post a Comment