Thursday, January 27, 2000

NASI KERABU

Bahan-bahan nasi biru:

1 genggam bunga telang
2 1/2 cawan beras
3 cawan air rendaman bunga telang
5 helai daun limau purut - di koyak-koyak
1 batang serai - di titik
garam secukup rasa

Cara memasak nasi bitu:

Bunga telang, cuci bersih. Masukkan dalam bekas berisi air dan ramas-ramas. Biar seketika. Kemudian tapis, beras di cuci bersih. Toskan. Tuangkan air rendaman bunga telang. Biar sebentar hingga warna serap pada beras. Masukkan serai, daun limau purut dan garam secukup rasa. Tanak nasi seperti biasa.

Bahan daging bakar:

500 gram daging batang pinang - cuci bersih
1 sudu teh jintan manis
2 sudu teh jintan putih

Bahan kisar daging bakar:

3 tangkai cili kering - potong, rendam lembut dan cuci bersih
5 ulas bawang merah
3 cm halia
1 cm lengkuas
3 cm kunyit hidup
3 batang serai
Gula dan garam secukup rasa

Cara-cara memasak daging bakar:

Daging dicuci bersih dan toskan. Sangai atau goreng tanpa minyak jintan manis dan jintan putih. Satukan semua bahan dalam mesin pengisar, tambah sedikit air dan kisar hingga lumat lumurkan pada daging. Tutup bekas dan simpan dalam peti ais semalaman. Esoknya, bolehlah bakar. Anda boleh bakar dengan ketuhar atau menggunakan dapur arang. Kalau nak bakar dalam magik pan pun boleh.

Bahan-bahan gulai tumis

1 cawan santan pekat
7 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 biji bawang besar
15 tangkai cili kering
1 cm halia
1 batang serai - dititik
1 keping asam keping
3 sudu makan budu
sedikit gula Melaka
gula secukup rasa
garam secukup rasa

Cara memasak gulai tumis:

Cili kering, potong kecil dan rendam hingga lembut. Satukan cili kering, bawang merah, bawang putih dan halia. Kemudian kisar dengan sedikit air. Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan bahan kisar dan serai yang di titik hingga garing. Tambahkan air jika kuah terlalu kering. Kemudian masukkan santan. Biarkan ia merenih sebentar sambil dikacau supaya santan tidak pecah minyak. Kemudian masukkan asam keping, budu dan gula melaka. Akhir sekali perasakan gula dan garamnya secukup rasa. Biarkan kuah pekat.

Bahan-bahan serunding kelapa ikan:

1 ekor ikan kembung
1/2 biji kelapa parut ambil putih sahaja
4 ulas bawang merah
2 batang serai
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara memasak serunding kelapa ikan

Ikan kembung, disiang, cuci bersih dan rebus. Letak asam keping dan garam sedikit ketika merebus ikan. Bila ikan dah empuk, angkat dan asingkan isinya. Kelapa parut pula disangai dalam kuali tanpa minyak. Sentiasa kacau supaya kelapa tidak hangus. Bila sudah masak, angkat. Bawang merah dan serai ditumbuk lumat. Isi ikan kembung juga ditumbuk lumat. Masukkan kelapa sangai dalam lesung dan tumbuk lumat juga. Gaulkan semua bahan yang ditumbuk. Perasakan dengan garam dan gula.

Bahan-bahan air lada:

10 tangkai cili padi
2 biji limau kasturi
Sedikit gula Melaka
Sedikit garam
Sedikit gula

Cara memasak air lada:

Satukan semua bahan dan kisar. Atau jika suka kasar boleh tumbuk lumat. Perahkan asam limau.

Bahan solok lada:

7 tangkai cili hijau
1 ekor ikan kembung
3 sudu makan kelapa parut yang telah disangai
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 sudu teh lada hitam
1 cawan santan
garam dan gula secukup rasa
asam limau

Cara-cara memasak solok lada:

Cili hijau dibelah tengah dan buang bijinya. Ikan kembung rebus dan asingkan isinya. Kelapa parut disangai. Tumbuk lada hitam, bawang merah, bawang putih dan halia hingga lumat. Kemudian tumbukkan pula isi ikan kembung. Tumbukkan juga kelapa yang telah disangai tadi. Satukan dalam mangkuk, perasakan dengan garam dan gula secukup rasa

Jika terlalu kering, perahkan asam limau atau boleh juga letakkan air asam. Lada kita belah 2 dan buang biji tengahnya. Sumbatkan kelapa dan ikan tadi dalam lada hingga penuh. Susun dalam periuk, tuangkan santan, rebus hingga masak. Boleh juga di kukus.

Bahan-bahan ulam:

1 biji timun - potong bulat kemudian hiris halus
1 kuntum bunga kantan - belah 4 dan hiris halus
5 batang kacang panjang - hiris halus
2 kelopak kubis - buang batang tengah dan hiris halus
Daun kesum - hiris rampai
3 biji kacang botol - potong 2 hiris halus
1 mangkuk taugeh

Cara-cara membuat ulam:

Semua sayur-sayur di cuci besih dahulu, kemudian keringkan. Potong atau hiris halus sayur-sayuran dan ulam-ulaman kecuali taugeh. Satukan dan gaul rata.

TIP: Jika nak enak lagi boleh lah tambahkan budu. Mudah aje buatnya, tuang budu dalam mangkuk, hiris bawang merah dan cili padi, perahkan asam limau dan boleh di nikmati. Tambahan lauk goreng keropok ikan dan telur masin. Bahan ini kita sediakan 1 hari awal supaya persedian kita untuk memasak esok hari lebih mudah dan ringkas.

No comments:

Post a Comment