Thursday, January 27, 2000

APAM BALIK WARNA-WARNI

Bahan adunan kulit:

150 gm tepung gandum
1/2 sudu teh soda bikarbornat
1/2 sudu teh yis kering
1 biji telur
2 sudu makan gula halus
240 ml air
Sedikit pewarna pilihan

Bahan inti:

100gm kacang tanah - digoreng dan dikisar
50gm gula
100gm jagung dalam tin

Bahan sapu:

Sedikit marjerin

Cara-cara memasaknya:

Campurkan semua bahan untuk kulit apam dan kacau sebati. Perapkan adunan selama tiga hingga lima jam. Panaskan kuali tidak melekat. Sendukkan adunan dan tuangkan di atas kuali. Ratakan agar kulit apam sama tebal. Masak menggunakan api perlahan sehingga kulit apam masak sekata. Kemudian sapukan sedikit marjerin di atasnya. Kemudian taburkan sedikit gula diikuti dengan kacang tanah dan juga jagung krim. Tutup permukaan kuali selama beberapa minit sehingga kulit apam kelihatan agak perang. Angkat dan lipat apam tadi. Sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment