Thursday, January 27, 2000

KEK GULUNG MINI PELANGI

Bahan-bahannya:

200 gm tepung gandum
170 gm gula halus
60 ml santan kotak
6 biji telur
1 sudu makan ovallete
1 sudu teh esen vanila
Sedikit garam
150 ml minyak jagung

Bahan inti:

Jem blueberi
Jem strawberi
Buttercream

Cara-cara memasaknya:

1. Sediakan periuk kukusan. Lengserkan loyang bersaiz 8″ x 8″ dengan sedikit marjerin dan alaskan dengan kertas minyak. Ketepikan.

2. Pukul telur, ovallete dan gula dengan kelajuan tinggi sehingga kembang dan gebu. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan putar dengan kelajuan sederhana.

3. Masukkan minyak jagung dan santan sedikit demi sedikit. Kaub balikkan adunan dengan menggunakan spatula sehingga betul-betul sebati.

4. Bahagikan adunan kepada enam bahagian dan warnakan dengan warna ungu, biru, hijau, kuning, oren dan merah.

5. Tuangkan adunan ungu ke dalam loyang dan ratakan. Kukus selama 10 minit.

6. Kemudian tuang pula adunan biru ke atas adunan ungu tadi dan ratakan. Kukus semula selama 10 minit.

7. Ulang langkah yang sama untuk adunan selebihnya. Untuk warna yang terakhir, kukus kek selama 15 minit.

8. Setelah masak, keluarkan kek dan terbalikkan. Potong nipis kek semasa masih panas dan paipkan sedikit inti di tengahnya.

9. Gulungkan kek dengan kemas dan sedia untuk dinikmati.

No comments:

Post a Comment