Thursday, January 27, 2000

AYAM PERCIK

Bahan-bahannya:

1 ekor ayam sederhana saiz - belah empat, bersihkan dan toskan.
1 keping  asam gelugor
Garam  dan gula secukup rasa
1 batang serai - titik

Bahan-bahan kisar:

6 ulas bawang merah
2 cm halia
1 cawan santan pekat

Bahan-bahan perap:

3 ulas bawang merah
2 cm halia
Garam secukupnya

Cara-cara memasaknya:

Kisar bahan perap kemudian lumurkan pada ayam bersama sedikit garam. Biarkan seketika. Susun dalam dulang pembakar dan bakar dalam ketuhar. Sementara itu, tuangkan bahan kisar dalam kuali bersama santan, serai dan asam gelugor. Masak menggunakan api perlahan dan terus kacau hingga kuah pekat. Tutup api, ambil sedikit kuah dan sapukan pada ayam bakar berulang kali sehingga kuah melekat pada ayam. Angkat dan hidangkan panas-panas.

No comments:

Post a Comment