Thursday, January 27, 2000

ROTI JALA

Bahan-bahannya:

3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak
2 1/2 cawan susu segar
1 biji telur
Secubit garam
Pewarna kuning telur

Cara-cara memasaknya: Kisar semua bahan di atas menggunakan blender. Sedia untuk dikirai.

Bahan-bahan kari ayam:

Isi ayam secukupnya
1 1/2 biji bawang besar - hiris
6 biji bawang putih - hiris
2 inci halia - hiris
10 sudu besar serbuk kari
1 kotak santan kotak
4 kotak air
2 biji kentang - dipotong kecil
Daun kari
Asam keping
Rempah 3 sekawan - kayu manis, bunga lawang, buah pelaga
Garam
Gula
Serbuk perasa

Cara-cara memasak:

Panaskan minyak yang secukupnya. Tumis rempah 3 sekawan sehingga wangi dan bawang serta halia yang dihiris. Masukkan rempah kari dan dikacau rata sehingga wangi dan masukkan sedikit air. Masukkan daun kari, isi ayam dan ubi kentang. Kacau rata sehingga ayam masak dan bahan tumisan pecah minyak. Masukkan santan dan air. Masak sehingga kuah mendidih dan pekat dengan api perlahan. Masukkan garam, asam keping dan gula. Sesuaikan rasa dan boleh ditutup api.

No comments:

Post a Comment