Friday, January 28, 2000

ROJAK AYAM GORENG KUAH KACANG

Bahan-bahannya:

10 ulas bawang merah - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
100 gm cili kering - rendam air panas hingga lembut dan kisar
1/2 cawan air asam jawa
300 gm kacang tanah
2 sudu makan kicap manis
2 senduk gula
1 buku gula melaka
1 kiub ikan bilis
2 sudu makan Planta
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Cara-cara memasaknya:

Kacang tanah digoreng tanpa minyak, buang kulit dan kisar halus. Panaskan kuali dan letakkan sedikit minyak. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga harum. Masukkan lada kering dan tumis hingga naik minyak dan garing. Masukkan air asam jawa, gula melaka, kiub ikan, garam dan gula. Masak hingga kuah pekat. Masukkan kicap dan tambah air jika terlalu pekat. Bila kuah dah didih masukkan kacang tanah kacau rata. Tambahkan planta supaya kuah kelihatan sedikit berkilat.

Bahan-bahan yang dimakan bersama rojak ayam:

Timun - diracik halus
Tauhu - digoreng
Ayam - digoreng dan dipotong atau disiat2
Ubi kentang - digoreng
Telur - direbus
Cucur Udang

Bahan-bahan cucur udang:

1/2 kg tepung gandum
1 cawan air mendidih
1 3/4 cawan air biasa
15 ekor udang
1 biji bawang besar - potong dadu
Taugeh secukup rasa
Daun kucai - kerat 1 inci
1 biji cili merah - hiris halus
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara memasak:

Satukan bahan dan gaul rata tepung, serbuk kunyit dan garam. Masukkan udang dan sayuran serta cili. Gaul rata. Masukkan dulu air panas dan gaul menggunakan garfu atau senduk kayu. Biar rata. (tepung akan berketul-ketul sedikit). Kemudian masukkan air biasa dan bancuh seperti adunan jemput biasa hingga mesra. Panaskan minyak dan jemputkan adunan dan balik-balikkan selalu jemput. Bila telah kuning keemasan, angkat dan toskan minyak.

No comments:

Post a Comment