Friday, January 28, 2000

AYAM PERCIK PASAR MALAM

Bahan-bahannya:

• 7 tangkai cili kering
• 1 biji bawang besar
• 2 ulas bawang putih
• 1 inci halia
• 2 batang serai
• 1 inci lengkuas
• 1 keping gula melaka
• 3 sudu besar madu
• 3 sudu besar sos cili
• Garam secukupnya
• Setengah ekor ayam

Cara-cara membuatnya:

1. Kisar cili kering, bawang besar, bawang putih, halia, serai dan lengkuas.

2. Masukkan dalam kuali tanpa minyak. Tambah kan air.

3. Masukkan gula melaka, madu, sos cili dan garam. Bila mendidih, masukkan ayam.

4. Masak sampai ayam setengah masak, kemudian panggang ayam. Ayam dah kering, celup dalam sos and sambung panggang atau bakar.

5. Ulang step celup dan bakar sampai puas hati.

No comments:

Post a Comment