Bahan-bahannya:
150 gram kacang soya
1 liter air
1 1/2 sudu besar tepung jagung *
1/2 sudu kecil sekko /GDL*
1/2 cawan air *
2-3 helai daun pandan
Bahan air gula:
3 ketul gula Melaka
5 sudu besar gula putih
3 cawan air
1 helai daun pandan
Cara-cara memasaknya:
1. Rendamkan kacang soya selama 4-5 jam. Kemudian asingkan kulitnya.
2. Bersihkan kacang soya dan dikisar bersama 1 liter air. Tapis menggunakan kain nipis.
3. Masak air soya dengan daun pandan sehingga mendidih.
4. Sementara itu, satukan bahan-bahan bertanda *
5. Apabila air soya sudah mendidih, masukkan ke dalam bekas kedap udara dan masukkan bahan-bahan bertanda * tadi. Kacau dan tutup bekas.
6. Tunggu sehingga ½ -1 jam. Jika Taufu Fa anda sudah ‘kental’, bermakna ia boleh dimakan.
7. Untuk menyediakan bahan air gula, Didihkan semua bahan dalam periuk. Matikan api apabila sudah sedikit pekat.
No comments:
Post a Comment