Friday, January 28, 2000

AYAM GOLEK PERCIK

Bahan ayam golek:

1 ekor ayam - bersihkan
Garam secukupnya
Sedikit serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh lada sulah
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng

Bahan sos percik:

1 liter santan pekat
4 biji bawang besar - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
4cm halia - kisar
3cm lengkuas  - kisar
3cm kunyit hidup - kisar
3 biji cili merah - kisar
3 batang serai  - kisar
Garam  dan gula secukup rasa

Cara-cara memasaknya:

Untuk menyediakan ayam golek, gaulkan ayam dengan bahan perapan. Panaskan pengukus dan kukus lebih kurang 15 minit. Angkat dan ketepikan. Panaskan  minyak dalam kuali (minyak mesti banyak dan panas). Goreng ayam hingga keperangan. Angkat dan letakkan di atas pinggan hidangan. Menggunakan kuali lain, panaskan sedikit minyak. Tumiskan bahan kisar hingga naik bau. Masukkan pula santan, garam dan gula secukupnya. Apabila kuah mula pekat, kecilkan api. Biar kuah mereneh hingga timbul minyak. Akhir sekali, tutup api dan tuangkan kuah di atas ayam sebelum dihidangkan.

No comments:

Post a Comment