Friday, January 28, 2000

AYAM GOLEK THAI SOS

Bahan-bahan ayam golek:

1 ekor ayam - bersih dan tos
1 sudu makan serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk  jintan manis
1 sudu teh serbuk  jintan putih
Garam secukupnya
Minyak secukupnya untuk menggoreng

Bahan-bahan sos thai:

4 ulas bawang putih - cencang
4 biji cili merah  - kisar kasar
3 sudu makan sos cili
2 sudu makan cuka
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit daun ketimbar - hiris
Minyak untuk menumis

Cara-cara memasaknya:

Gaulkan ayam dengan semua bahan perapan  dan garam. Perapkan 30 minit. Panaskan minyak, goreng ayam hingga keperangan. Angkat dan ketepikan. Sementara itu, panaskan minyak dalam kuali lain, tumiskan bawang putih hingga wangi. Kemudian masukkan bahan kisar. Kacau hingga pecah minyak. Seterusnya masukkan sos cili, cuka dan hirisan daun ketumbar. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Tutup api, tuangkan sos ke atas ayam dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment